Zambetul conteaza!

A short description containing keywords and details about this website.



Sfaturi pentru o buna sanatate orala:

Cum pot fi prevenite cariile?

Spala-te des pe dinti, pentru a indeparta resturile alimentare; asigura-le dintilor microelementele necesare pentru intarirea smaltului(fluor si calciu); foloseste preparate care diminueaza aciditatea cavitatii bucale.

Aliatii tai de nadejde sunt:

Albirea dintilor

Culoarea dintilor depinde de compozitia chimica a tesutului dentar. Schimbarea culorii smaltului si depunerea tartrului colorat pot fi cauzate de consumul de alimente cu continut de coloranti (ca de ex: tanini din vinul rosu, ceai sau cafea), de fumat- prin depunerea de gudroane de culoare neagra sau brun-rosiatica, dar si de unele medicamente (de pilda cele pe baza de fier). Alteori, cauza o reprezinta curatatul insuficient al dintilor - prin depunerea si stratificarea placii bacteriene.

Cum se pot albi dintii?

Poti face detartraj (indepartarea "pietrei") si periaj profesional in cabinetul stomatologic. Astfel, alaturi de tartru, vei elimina si toate petele si depunerile de pe dinti. O metoda profesionala de albire in profunzime a dintilor se poate face in cabinetele stomatologice cu ajutorul unui gel care contine peroxid de carbamida (Opalescene) si implica o serie intreaga de procedee. E o metoda eficienta si durabila.

Periajul corect

Cum se executa un periaj corect?

Un periaj corect dureaza cel putin doua minute exact, 120 de secunde! Majoritatea adultilor nu respecta acest timp. Pentru a va da seama cat dureaza periajul, folositi un cronometru. Pentru un periaj corect,folositi miscari scurte, usoare, cu mare atentie la jonctiunea dentogingivala, la dintii din spate si la zonele din jurul obturatiilor, coroanelor si altor lucrari dentare. Concentrati-va pe fiecare zona de periaj, dupa cum urmeaza:

    Inclinati periuta la 45° fata de linia gingiei si executati miscari dinspre gingie spre marginea dintilor.

    Periati usor suprafata exterioara, interioara si ocluzala a fiecarui dinte, cu miscari inainte si inapoi.

    Periati usor limba, pentru improspatarea respiratiei si pentru indepartarea bacteriilor.

Alegerea periutei de dinti

Ce fel de periuta de dinti sa aleg?

In magazine se gasesc atat de multe modele, forme si dimensiuni de periute de dinti, inct alegerea uneia va poate pune in ncurcatura. Dupa ce caracteristici trebuie sa va ghidati:

Cat de importanta este alegerea pastei de dinti?

Este foarte important sa utilizati o pasta de dinti potrivita pentru dumneavoastra. In prezent exista o mare varietate de paste de dinti, speciale pentru anumite afectiuni, inclusiv carii, gingivita, tartru, discromie si sensibilitate dentara. Adresati-va medicului dentist pentru a afla ce pasta de dinti vi se potriveste.

Cat de des trebuie sa-mi schimb periuta de dinti?

Periuta de dinti trebuie schimbata când începe sa se uzeze, cel putin o data la trei luni. De retinut ca este indicat sa va schimbati periuta de dinti dupa ce ati suferit de o raceala, pentru ca periuta acumuleaza bacteriile si se poate produce o reinfectare.

Alegerea atei dentare

Cum se foloseste corect ata dentara?

Folosirea corecta a atei dentare ajuta la îndepartarea placii bacteriene si a resturilor alimentare din spatiile unde periuta de dinti nu prea ajunge (sub jonctiunea dentogingivala) si în spatiile interdentare. Placa bacteriana este principala cauza a cariilor dentare si parodontopatiilor, de aceea se recomanda utilizarea zilnica a atei dentare.

Pentru ca folosirea atei dentare sa fie eficienta, respectati urmatoarele recomandari:

    Folositi cam 45 cm de ata, lasând 3-5 cm pentru lucru efectiv.

    Urmati cu grija forma dintelui.

    Curatati sub baza gingiei, evitand insa taierea gingiilor cu ata.

Ce fel de ata dentara sa aleg?

Exista doua tipuri de ata dentara:

Ata din nailon poate fi cerata sau nu, si poate avea diverse arome. Fiind compusa din mai multe fire de nailon, se poate rupe sa desface usor, în special în spatiile interdentare înguste. Desi mai scumpa, ata monofilament (PTFE) aluneca mai usor între dinti, chiar si în spatiile înguste si este practic imposibil de desfacut. Ambele tipuri de ata dentara, folosite corect, sunt eficace în îndepartarea placii bacteriene si a resturilor alimentare.